Kuinka tonttuovi tehdään?

Tonttuovi on tämän syksyn ehdoton (DIY-)hittituote. Uskon salaisuuden olevan siinä, että siihen saa laittaa luovuuden ja leikkimielen peliin. Kukaan ei voi sanoa, ettei tonttuovi näytä tuolta tai tältä. Tontut kun voivat olla vaikka minkäkokoisia, -luonteisia, -näköisiä ja -oloisia tahansa.

Tonttuovi on siis ovi, josta tonttu tulee sisälle kotiin. Itse olen koko syksyn ajatellut rakentaa meille kotiin tonttuoven. Valitettavasti aika vaan ei ole antanut periksi. Ostin meidän Nukkekoti-messuilta, jotka järjestettiin Suomen Kädentaidot -messujen yhteydessä, jopa materiaaleja oveen. Olen rakentanut aikoinaan nukkekodin, joten koen, että olisin voinut tehdä oven ilman ohjetta. Aika on kuitenkin viheliäinen välillä. Ovi jäi tekemättä.

Tyttäreni Pihla on Sara Hildénin taideakatemiassa kuvataidekoulussa eli kuviksessa. Kuviksessa järjestetään joulupajat, johon me viime viikon tiistaina osallistuimme. Innostuin valtavasti, kun yksi paja oli tonttuovipaja. Yhden tonttuoven sijaan, meidän kotona on nyt kaksi tonttuovea.

Alla on työvaiheet kuvattuna ja selitykset siitä, mitä olemme tehneet. Kannattaa muistaa, että tämä ei tietenkään ole ainoa tapa tehdä ovea. Jokainen tonttuovi on omassa ainutlaatuisuudessaan paras. Tonttuovia voi ostaa myös valmiina: mm. Gepetto ja Pirkkalan Confetti myyvät niitä.

1: Meillä oli valmis vaneri tonttuoveksi. Liimasimme kuumaliimalla oveen lasin. Tyttäreni ystävä keksi piirtää lasin taakse tontun kurkkimaan – nerokasta! Sen jälkeen liimasimme oven mustalle kartongille.

 

 

2: Oven karmit tehtiin kuviksessa valkoisesta saksilla leikattavasta massasta. Itse halusin ehdottomasti leikata ovenkarmit jiiriin, eli 45 asteen kulmaan. Saksilla leikkaamalla ei saanutkaan täysin suoraa ja täydellistä. Seuraavaksi maalasin oven. Minun tonttuni asuu vaaleanpunaisen oven takana.

 

3: Kuviksessa oli keksitty kiva tapa tehdä ovenkahva. Nauloja oli väännetty kahvannäköiseksi. Leikkasin postiluukun mustasta kartongista ja tein kranssin piipunrasseista. Vielä kynnys paikalleen ja ovi on valmis!

 


4: Kotona sovitin tonttuoven paikoilleen. Sanonta ”pojasta polvi paranee” pitää tässäkin suhteessa paikkansa sillä tyttäreni ovi oli yksinkertaisempi ja hienompi kuin omani. Hän oli vielä tehnyt tikkaat, joilla tonttu voi sitten kiivetä jalkalistankorkeudelta alas. Eli tässä tapauksessa pojasta polvi paranee!

 

 

Minkälaisia tonttuovia te olette tehneet tai hankkineet? Mikä on lempijoulukoristeesi vuosien varrelta? Joulu on jo nurkan takana, ehkä siellä kurkkii myös tonttu, joka on juuri kiivennyt tonttuovesta ulos.

 

Jaa somessa:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

2 kommentit kirjoitukseen “Kuinka tonttuovi tehdään?

  1. Jos teillä on kaksi tonttuovea, kotona lienee siis varsinainen tonttula…? ;-))
    Hyvä kirjoitus Pauliina!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *